This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Lindt Difference

Najlepsze kakao

Najlepsze kakao 

Wyjątkowy smak naszej czekolady jest efektem przyjętej przez nas filozofii „od ziaren do tabliczki” i rozpoczyna się od starannej selekcji wysokiej jakości ziaren kakaowych pochodzących z najsłynniejszych regionów świata. To z powodu tej filozofii mamy pełną kontrolę nad pozyskiwaniem ziaren najwyższej jakości, a Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki. 

Mistrz Czekolady trzymający ziarna kakaowe.

Lindt & Sprüngli Farming Program

Zrównoważony rozwój jest dla nas ważny. Odpowiedzialność za zrównoważoną uprawę kakaowca to nasz priorytet. Dlatego stworzyliśmy własny model zrównoważonego pozyskiwania ziaren kakaowych – The Lindt & Sprüngli Farming Program. Mamy pełną kontrolę nad pozyskiwaniem ziaren najwyższej jakości, a Lindt & Sprüngli to jedno z niewielu na świecie przedsiębiorstw, które wciąż produkują czekoladę od początku do końca, czyli od ziaren do tabliczki. Dbamy nie tylko o plantatorów, ale też o ich rodziny i lokalne wiejskie społeczności. Misją Lindt & Sprüngli jest poprawa jakości życia plantatorów poprzez ich wsparcie
w utrzymaniu i zwiększeniu wydajności jak i ich przychodów.

W jaki sposób selekcjonujemy ziarna kakaowe

W Lindt & Sprüngli starannie selekcjonujemy wysokiej jakości ziarna kakaowe pochodzące
z najsłynniejszych regionów świata. 

Właściwości smakowe ziaren różnią się w zależności od miejsca upraw, odmiany, warunków naturalnych (np. pory roku) oraz sposobu przetwarzania po zbiorach.

Lindt & Sprüngli selekcjonuje i miesza ziarna kakaowe ze zrównoważonych upraw pochodzących z najlepszych regionów na świecie, nieustannie doskonaląc receptury aż do uzyskania tych idealnych. Składy naszych produktów stanowią dobrze strzeżoną tajemnicę firmy.

 


Worek ziaren kakaowych.

Cztery odmiany ziaren kakaowych

Criollo - ziarna kakaowe o doskonałym smaku, cenione za ich aromat. Stanowią one niewielką część światowych zbiorów kakao.

Trinitario - odmiana o doskonałym smaku, stanowiąca krzyżówkę odmian Criollo i Forastero; nazwana od miejsca swojego pochodzenia – Trynidadu.

Forastero - odmiana stanowiąca niemalże 95 procent światowych upraw kakao, po części dlatego, że jej drzewa rosną szybciej i dają wyższy plon niż pozostałe odmiany.

Nacional - mieszanka genetyczna odmian Forastero, Criollo i Trinitario, odmiana ziarna odoskonałym smaku stosowana przez Lindt w wyjątkowej autorskiej mieszance. Uprawiana w Ekwadorze, nadająca czekoladzie bogactwo smaku i nuty kwiatowe.

Najlepsze kakao w liczbach

400

Ilość ziaren kakaowych niezbędna do stworzenia ok. pół kilograma czekolady.

 

40

Średnia liczba ziaren kakaowych w jednym owocu. 

 

 

1 000

Średnia liczba ziaren kakaowych wytwarzana rocznie przez jedno drzewo kakaowe.

 

3 warunki niezbędne do wzrostu ziaren kakaowych

Podróż Lindt & Sprüngli od ziaren do tabliczki rozpoczyna się na plantacji, gdzie kakaowce mają idealne warunki do wytwarzania ziaren wysokiej jakości, niezbędnych do produkcji doskonałej czekolady:

Ciepły klimat: kakaowce najlepiej rosną w wysokich temperaturach, przy średniej temperaturze od 18°C do 32°C.

Intensywne opady deszczu: opady deszczu to najistotniejszy czynnik klimatyczny warunkujący powodzenie upraw.

Duża ilość cienia: naturalnym środowiskiem kakaowca są lasy deszczowe Amazonii, gdzie rośnie on w cieniu.


Drzewo kakaowe w lesie deszczowym.Drzewo kakaowe w lesie deszczowym.

“Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowca z najlepszych regionów świata”.

“Doskonały smak czekolad Lindt wynika ze starannego wyselekcjonowania i wymieszania wysokiej jakości ziaren kakaowych 
z najlepszych regionów świata”.

- Lindt Maitre Chocolatier

Skąd się biorą ziarna kakaowe?

Schemat wnętrza strąka kakaowego.Schemat wnętrza strąka kakaowego.

Śruta kakaowa

śru•ta ka•ka•o•wa
rzeczownik
Śruta kakaowa to czekolada w najczystszej formie, tj. rozdrobnione suszone i sfermentowane ziarna kakaowca po usunięciu łusek.

 

Doskonałe wykończenie czekolady

Wyjątkowy proces prażenia i mielenia