This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Lindt Difference

Wynalazek Lindta



Wynalazek Lindta

Kiedy czekolada dotarła do Europy po raz pierwszy,
w niczym nie przypominała tej znanej obecnie. Była gruboziarnista i sucha, nie rozpływała się w ustach.

W 1879 r. Rodolphe Lindt zrewolucjonizował proces produkcji czekolady, wynajdując konszowanie – proces ciągłego, intensywnego mieszania płynnej, gorącej czekolady. To właśnie w ten sposób uzyskujemy wyróżniającą nas jedwabiście gładką konsystencję, z której słyniemy.

Maszyna do konszowania. - wynalazek Lindta

Historia konszowania

Marzeniem Rodolphe’a Lindta była produkcja niesamowicie gładkiej czekolady, zainwestował więc w używany sprzęt i pracował niestrudzenie, udoskonalając proces i recepturę. Pewnego piątkowego wieczoru wyszedł z fabryki, nie wyłączając konszy - maszyny za zbiornikiem do mieszania czekolady. Możemy tylko zgadywać, czy niewyłączył konszy wskutek roztargnienia czy celowo.

Tak czy inaczej, urządzenie pracowało przez cały weekend. Kiedy wrócił w poniedziałek, ujrzał spełnienie swoich marzeń – błyszczącą, gładką, płynną czekoladę. Obecnie jego technologia jest nieustannie doskonalona, a przełomowy wynalazek Lindta jest stosowany w całej branży.


Konszowanie

kon·szo·wa·nie
rzeczownik
Konszowanie to niezwykle istotny etap w procesie produkcji czekolady, w którym następuje doskonalenie smaku i konsystencji dzięki nieustannemu mieszeniu czekolady w wysokiej temperaturze.
 
 
Maszyna do konszowania

Jak działa konszowanie

Masa kakaowa powstała po uprażeniu i zmieleniu śruty kakaowej (tzw. miazga kakaowa) jest łączona z innymi składnikami, m.in. cukrem i mlekiem, a następnie mielona na gładko w celu przygotowania mieszanki do konsz.

Działanie nowoczesnych konsz polega na tym, że wskutek długiego procesu intensywnego mieszania, miksowania i napowietrzania podgrzanej płynnej czekolady usuwa się niepożądany kwaśny i gorzki smak, na zasadzie podobnej do parowania.

Konszowanie eliminuje także grudki, zapewniając niesamowicie gładką konsystencję czekolady. Po tym etapie czekolada jest gotowa do przekształcenia
w każdy z Waszych ulubionych produktów Lindt.

Ważne daty w historii czekolady

3500 B.C.

Pierwsze wykorzystanie ziaren kakaowca w Santa Ana (La Florida) w Ekwadorze przez kulturę Mayo-Chinchipe.

 

1830

Stworzenie przez brytyjską firmę J.S. Fry and Sons pierwszej czekolady w formie stałej (dotychczas czekolada była spożywana wyłącznie jako napój).

 

1879

Wynalezienie konszy przez Rodolphe’a Lindta i spełnienie marzeń o gładkiej, luksusowej czekoladzie.

 

Kluczowe momenty w historii Lindt



"Konsza intensywnie miesza czekoladę, nadając produktom Lindt jedwabiście gładką konsystencję".

 
– Lindt Maitre Chocolatier

Wyjątkowy proces prażenia i mielenia