This is a demo store. No orders will be fulfilled.

Jak powstał złoty zajączek Lindt GOLD BUNNY?

Złoty zajączek Lindt GOLD BUNNY zachwyca miłośników czekolady od 1952 roku. Uwielbiany na całym świecie, Lindt GOLD BUNNY jest nie tylko uroczy i rozpoznawalny, dzięki złotej folii i dzwoneczkowi, ale także jest po prostu przepyszny.

Wieloletnie tradycje 

Świętowanie Wielkanocy z podarunkami, które symbolizują wiosnę i nowe życie, jest tradycją od setek lat, a słodkie chlebki w kształcie owieczek lub króliczków szybko zostały zastąpione czekoladą, gdy tę sprowadzono do Europy na początku XIX wieku.

Jednakże dopiero gdy Rodolphe Lindt wynalazł konszowanie w 1879 roku, powstała czekolada „fondant”. Był to taki rodzaj czekolady, który całkowicie roztapia się na języku. Ta rozpływająca się czekolada była przepyszna i płynna, co odróżniało ją od poprzednich czekolad, które były suche, kruszące się i ziarniste.

Dziewczynka i Złoty Zajączek Lindt
Zajączek Lindt z mlecznej czekolady.

Pierwsze figurki czekoladowe 

To niesamowite odkrycie w świecie czekolady pozwoliło po raz pierwszy stworzyć puste w środku figurki czekoladowe, wykonane z wykorzystaniem form. Ta metoda stosowana jest do dziś, prezentując kunszt Maître Chocolatier.

Idealnie temperowana czekolada nieco się kurczy przy krystalizowaniu i zastyganiu, dzięki czemu delikatnie odchodzi od formy, pozwalając Lindt Maître Chocolatier na stworzenie czekoladowych pustych w środku figurek w różnych kształtach, takich jak Złoty Zajączek Lindt GOLD BUNNY.

Produkcja Złotego Zajączka Lindt

By stworzyć Złotego Zajączka, wylewa się przepyszną, temperowaną czekoladę do połówki czekoladowej formy. Następnie umieszcza się na niej drugą połówkę, by zamknąć formę otaczającą czekoladę złotego zajączka Lindt GOLD BUNNY. Formę umieszcza się w maszynie, która porusza się we wszystkich płaszczyznach, a obroty pozwalają na równomierne rozprowadzenie po niej czekolady.

Gdy uzyska się równą warstwę, czekolada zaczyna zastygać, zajączek jest delikatnie chłodzony, dzięki czemu idealnie się krystalizuje. Proces krystalizacji pozwala na to, żeby ta wyśmienita czekolada, tworząca serce każdego złotego zajączka Lindt GOLD BUNNY, idealnie się błyszczała i głośno trzasnęła przy łamaniu. Gdy czekolada całkowicie zastygnie (i nieco odejdzie od formy), złoty zajączek Lindt GOLD BUNNY jest uwalniany z formy i czeka go kolejny ekscytujący proces.

Gold Bunny Lindt w koszyku.
Złoty Zajączek Lindt wśród kwiatów.

Złota folia, czerwona wstążka i prawdziwy dzwoneczek

Kultową złotą folią owija się ostrożnie każdego zajączka Lindt GOLD BUNNY, który następnie jest „wygładzany” ręcznie dzięki czemu folia jest równa i idealnie pasuje. Nawet duże, ważące 1 kg zajączki też są ręcznie owijane w folię. Kolejnym i ostatnim krokiem jest wielki finał, czyli wstążeczka z prawdziwym dzwoneczkiem. Każdy złoty zajączek Lindt GOLD BUNNY otrzymuje charakterystyczną wstążkę i mały złoty dzwonek, ręcznie umieszczany na szyi, co nadaje mu wyjątkowy charakter.

Efekt to przepyszna czekolada Lindt w pięknym, rozpoznawalnym i kultowym kształcie, który umili Wielkanoc. Obecnie produkujemy około 150 milionów złotych zajączków Lindt GOLD BUNNY, uwielbianych przez osoby w każdym wieku, na całym świecie. 

Życzymy Tobie i Twojej rodzinie radosnej Wielkanocy!

Watch how the Lindt Gold Bunny is made

Peek behind the curtains of the Lindt Gold Bunny production and discover the secret to creating our sumptuous, sweet treat. Learn how he is expertly crafted and dressed in his signature golden coat. No matter if it is a 100g or 1kg Gold Bunny – all are treated with kindness and created with pride and passion.